Posted on

Beställa vin på restauranger

De flesta restauranger serverar mer än endast mat. Det brukar även vara möjligt att beställa viner till maten. Men för dig som inte dricker vin regelbundet kan detta kännas lite skrämmande. Det finns dock några tips på vad du bör tänka på om du är intresserad av att dricka ett glas vin till maten.

Var alltid trevlig mot personalen, eller den sommelier som finns. Vissa av dessa försöker många gånger sälja dig dyrare viner. Låt dig inte luras om detta är något du vill undvika. Prata med personen och förklara vad du är ute efter för typ av vin, eller om de kan rekommendera ett billigare alternativ. Ställ även frågor, om du serveras av en sommelier bör de ha kunskapen om en rad olika viner, oavsett om är intresserad av att testa en god Bordeaux eller något helt annat.

Det kan även vara en bra idé att du läst på om olika viner, eller testat ett par viner hemma, så du har en idé om vilka du skulle vilja testa ute på restaurangen. Vissa restauranger som säljer vin skickar dessutom ut nyhetsbrev, där kan du då se vilka alternativ du har att välja mellan samt om restaurangen rekommenderar någon speciell sort.

Är det okej att skicka tillbaka vinet?

På de finaste restaurangerna bör kyparen börja med att hälla upp väldigt lite vin så du kan smaka först. Skulle du inte tycka om det bör du berätta det för den som serverar. Men väljer du ändå att dricka det bör du kanske inte välja att skicka tillbaka det efter att ha druckit upp ett helt glas eller mer.

Skulle du däremot inte insett att det var något fel på vinet när du provsmakade är det något helt annat. Då rekommenderas det att du pratar med den som serverade vinet. Förklara vad du tycker är fel, kom alltid ihåg att inte skylla på den som serverar. Det är inte dennes fel att vinet inte är bra. Skulle du misstänka att vinet blivit dåligt, eller oxiderat, be då att personalen smakar på det och se ifall det stämmer. En sommelier bör nämligen direkt inse ifall det är något fel.

Ett tips är att du frågar om råd och tips på vilka viner som passar med din mat redan från början. På så sätt minskar risken för att du får ett vin du inte tycker om. Trots att du som gäst har rätten att skicka tillbaka sådant du inte tycker om är det lite oartigt att skicka tillbaka flera flaskor efter varandra.