Posted on

Restauranger i Europa

Restauranger i huvudstadenRestauranger i huvudstaden

Öppna en restaurangÖppna en restaurang

Frankrike

Frankrike är ett land fullt med kultur, god mat, otroliga vingårdar och kulinariska upplevelser som inte går att uppleva någon annanstans. Fransk mat imiteras över hela världen, men för att få en så äkta upplevelse som möjligt bör du besöka en riktig fransk restaurang i Frankrike.

Det finns ett stort utbud med restauranger som fått högt betyg och belönats med flera utmärkelser. Vissa restauranger har dock lyckats skapa sig ett namn som folk från hela världen känner igen.

Mirazur

I Menton, en fransk stan som ligger på Franska Rivieran, är restaurangen Mirazur belägen. Det är en fantastisk restaurang med tre Michelinstjärnor och den toppade listan år 2019 över de bästa restaurangerna i världen. Men endast utsikten som finns där räcker egentligen som det enda skälet du behöver för att besöka restaurangen.

Mauro Colagreco, chefskocken som öppnade restaurangen, var endast 29 år när det hela började. Endast ett år sedan fick han den första Michelinstjärnan vilket säger en hel del om Colagrecos kapacitet. Efter att restaurangen fick den tredje stjärnan år 2019 blev Colagreco den allra första utlandsfödda kocken i landet som lyckades med den här bedriften.

Det dröjde ett bra tag innan Mirazur och Colagreco uppmärksammades för tävlingen för de bästa restaurangerna i världen. Den första gången de fick en plats var år 2009, och det slutade med 35:e plats. I samband med den andra Michelinstjärnan år 2014 klättrade de upp på listan och tog elfteplats. Det var först 2016 som de tog sig in bland topp 10. De knep första platsen samma år som de tilldelades sin tredje Michelinstjärna.

Pierre Gagnaire

Pierre Gagnaire är en välkänd fransk kock med restauranger i hela världen. Han har bland annat varit med och öppnat en i Las Vegas, London och självklart en i Paris. Restaurangen i Paris, som även kallas för Pierre Gagnaire, blev en av de första Franska restaurangerna till att fånga en plats på topplistan över världens bästa restauranger.

Pierre Gagnaire föddes i Paris den 9 april år 1950. Som kock anses Gagnaire fortfarande var en av de bästa i världen, han är bland annat känd för att vara en ikon inom fusion. Fusion går att förklara som innovativ matlagning, han tar till exempel klassiska franska maträtter och gör om dessa med nya texturer och smaker. Han har bland annat vunnit pris där han utsågs till världens bästa kock år 2015. Gagnaire har även tagit hem flera Michelinstjärnor.

Gagnaires har under sin karriär öppnat över 15 restauranger runt om i världen. De mest omtalade är dock restaurangen i Paris, London, Las Vegas, men han har även högkvalitativa restauranger i Shanghai, Berlin, Hong Kong och Seoul för att nämna några. Tänk på att boka bord i god tid ifall du vill besöka någon av restaurangerna, eller kolla ifall det finns avhämtning ifall restriktionerna från pandemin fortfarande gäller.

Storbritannien

Det finns flera kockar från Storbritannien som är välkända runt hela världen. Detta är en av anledningarna till varför Storbritannien anses vara ett väldigt stort matland. En av landets mest kända måste nog vara Gordon Ramsay, han har varit med och producerat ett stort antal tv-program och är lika känd för sitt temperament som för matlagningen.

En annan britt som softa ses på tv är Jamie Oliver. Han har bland annat producerat flera matlagningsprodukter som finns att köpa runt om i världen. Han är också en kock som lett flera matlagningsprogram. Tack vara dessa två kockar är det inte underligt att Storbritannien finns representerat på listan över de bästa restaurangerna i världen.

The Fat Duck

I staden Bray som ligger i England går det att hitta restaurangen The Fat Duck. Den drivs av Heston Blumenthal som anses vara en kändiskock som haft flera tv-program. Dock är han kanske inte lika känd som Jamie Oliver och Gordon Ramsay, i alla fall i Sverige.

Restaurangen The Fat Duck ligger i en gammal byggnad som förr i tiden var en bar. När restaurangen öppnade, år 1995, låg fokusen främst på klassiska franska maträtter. Idag får du dock en annan upplevelse. Heston är bland annat känd för att jobba en hel del med illusioner. En rätt som kanske ser ut som ett vanligt fruktfat är egentligen tillverkat av kyckling eller annat kött. Det leder till en väldigt intressant matupplevelse.

The Fat Duck är den restaurang i Storbritannien som snabbast lyckades bli tilldelad tre Michelinstjärnor. Tyvärr har det inte alltid gått jätte bra, restaurangen drabbades nämligen av en skandal under 2009 när runt 500 av restaurangens gäster blev sjuka.

Restaurangen lyckades trots detta ta sig från den negativa publiciteten och anses idag vara en av landets bästa restauranger. Vill du äta hos The Fat Duck måste du boka bord, gärna lång tid i förväg. Annars kan du alltid leta efter ett av Hestons tv-program och försöka lära dig laga maträtter själv.

Gordon Ramsays restaurang

När det kommer till restauranger i Storbritannien får vi inte glömma bort att nämna Gordon Ramsays restaurang i London med samma namn som honom. Denna restaurang har, precis som The Fat Duck, fått tre hela Michelinstjärnor. Den ligger belägen i den centrala delen av London och även här är det bokning av bord som gäller.

Spanien

Spanien är ett land som verkligen är duktigt på att producera utsökta maträtter och fantastiska restauranger. Det märks bland annat när du tittar på olika prisutdelningar, spanska restauranger har många gånger tagit sig till toppen av listorna. En av de allra första priserna som delades ut till världens bästa restauranger, var till en spansk restaurang.

El Bulli

En av Spaniens mest framgångsrika restauranger, med tre Michelinstjärnor, var El Bulli. Den låg belägen i staden Roses, vilket ligger i Katalonien. Innan restaurangen lades ner 2011 hade den vunnit hela fem gånger. Den lyckades även kamma hem flera andra placeringar. Ferran Adria, mannen som drev restaurangen, gjorde sig välkänd som kock både i Spanien och utanför.

El Bulli var bland annat känd för vad som kallas molekylär gastronomi. Många gånger såg hans kök inte ut som ett vanligt restaurangkök utan det liknade mer ett laboratorium. Restaurangen hade även utsikt över vattnet som var helt fantastisk. Men restaurangen klarade sig tyvärr inte väldigt bra ekonomiskt vilket ledde till att de lade ner. 2014 öppnades det istället ett kreativt center på platsen.

El Celler de Can Roca

Efter att El Bulli lades ner fanns det, som tur är, en annan restaurang i Spanien som tog över stafettpinnen, El Celler de Can Roca. Denna restaurang ligger också i Katalonien, inte i Roses som El Bulli, men i Girona. Restaurangen drivs av bröder som under år 2013 och 2015 tog hem topputmärkelsen som den bästa restaurangen.

El Celler de Can Roca öppnade på slutet av 1980-talet och har sedan dess tagit hem tre Michelinstjärnor vilket visar att de är en av de bästa restaurangerna i världen.

Maträtterna som serveras består av klassisk katalansk mat som tillagas med moderna tvister. Gäster har beskrivit restaurangen som kreativ med maträtter som många gånger byggs upp efter en viss parfym/doft.

Operakällaren

En riktig stolthet när det kommer till Stockholms restauranger är Operakällaren som öppnade redan på 1780-talet. Restaurangen är idag uppdelad i tre avdelningar, en för Fine Dining, en Casual Dining samt Operabaren som bjuder på modern husmanskost.

Senrenässans

Fine Dining-matsalen bjuder på en atmosfär som inte liknar något annat. Operakällaren behöver knappt anstränga sig på samma sätt som andra restauranger för att skapa den perfekta miljön. Det kan bero den 10-meter höga takhöjden kombinerat med de bekväma stolarna och generösa avstånd mellan alla borden.

Själva inredningen av restaurangen består av ett kassettak, en otrolig ekpanel och fantastiska takkronor. Restaurangen går att förklara som en kombination av senrenässansen med moderna detaljer. Operakällarens matsal har, av många, blivit utsett till ”Sveriges vackraste matsal”.

Michelinstjärna

Operakällaren hade tidigare mottagit en Michelinstjärna men förlorade den tyvärr 2010. Som tur är fick restaurangen tillbaka den 2014. I Den röda Michelinguiden har Operakällaren dessutom blivit tilldelad fem bestick vilket är betygsättningen som används.

Det är förstklassig mat som serveras i Operakällaren, för alla som letar efter enklare rätter kan besöka Operabaren som bjuder på husmanskost. De använder sig endast av de bästa råvarorna och menyn ändras ett antal gånger per år för att följa säsongernas smaker.

Le Rouge – restaurang i Gamla Stan, Stockholm

Letar du efter en bra restaurang i Stockholm? Eller snarare i Gamla stan? Då är Le Rouge ett mycket bra val. Tänk bara på att boka bord i förväg. Restaurangen är endast öppen fredagar och lördagar från klockan 17.00 till 20.30.

Ett lyxigt glädjehus/hyllning till Moulin Rouge

Le Rouge har en inredning i mycket rött. Det påminner lite av ett 1900-talets glädjehus i Paris, eller en hyllning till musikalen/filmen Moulin Rouge. Det beror främst av att källarväggarna täckts av en rödfärgad sammetsdraperi, pompös renässanskonst och mjuka ljuslyktor. Hela atmosfären är väldigt trivsamt och rätt unik. Det är inte ovanligt för gäster att besöka restaurangen endast för omgivningens skull. Att maten är utsökt är då endast ett stort plus i kanten.

Utsökta maträtter

Från namnet på restaurangen är det lätt att lista ut att det är franska maträtter som gäller. Menyn ändras då och då, men vad du alltid kan förvänta dig är en bra blandning av kött, grönsaker och utsökta såser. Alla råvaror är noga utvalda och priserna är väldigt rimliga. Det finns även en väldigt uppskattad vinmeny för den som önskar sig ett gott glas.

Driva en restaurang

Att driva en egen restaurang kan vara både roligt och jobbigt. Det krävs en hel del jobb för att lyckas, men när du väl får se hur mycket gästerna tycker om maten och atmosfären kommer allt jobb kännas vara värt det.

Här kommer tre av de viktigaste delarna du måste tänka på när du bestämmer dig för att öppna en restaurang.

Ekonomin

Det allra första och viktigaste du bör ta en titt på är ekonomin. I vissa fall kan du behöva ansöka om lån för att komma igång. Sätt dig ner i lugn och ro och försök räkna ut vad starten kommer att kosta. Räkna även med de första månaderna efter att restaurangen öppnat. På så sätt får du ett ungefärligt belopp på vad du behöver för att starta restaurangen.

Lokal

En bra lokal är ytterligare en av de första saker du bör leta efter. Det finns flera krav lokalen måste uppfylla, som brandsäkerhet, bra ventilation med mera. Ta reda på vilka krav som gäller och leta sedan efter lediga lokaler. Det är också viktigt att tänka på var lokalen ska öppnas, i vilket område, och planera vidare därifrån, bland annat hur restaurangen ska se ut för att passa in.

Menyn

Den tredje saken som är viktig att tänka på är menyn. Hur ska den se ut? Vilket tema följer du och vilka maträtter? Ska du öppna en vegansk restaurang kan du till exempel inte servera 15 olika kötträtter. Så tänk efter noga på vad du vill uppnå med restaurangen.

Inred restaurangen rätt

Har du planer på att öppna en restaurang? Eller kanske äger du redan en som du vill uppdatera? Inredningen är en väldigt viktig del när det gäller restauranger, du kan dock inte inreda den på samma sätt som ditt vardagsrum utan det finns andra faktorer du måste tänka på.

Ingången

Ingången till restaurangen är vad som ger gästerna det första intrycket. Därför är det viktigt att du inreder ingången efter den stil som avspeglar din restaurang. Enkelt förklarat bör det se inbjudande ut.

Borden och stolarna

När du väljer bord och stolar måste de självklart vara bekväma och se bra ut. Men det allra viktigaste är hur du placerar ut borden. Du har kanske hört folk prata om ”dåliga bord”? Till exempel de som är placerade just utanför toaletterna. Försök placera ut dina bord så att det inte finns några som är dåliga.

Belysningen

Den tredje viktigaste faktorn är belysningen. Det brukar oftast bli bättre med lite svagare ljus, men det måste vara tillräckligt starkt så att alla kan se vad de äter. Levande ljus på borden brukar vara en trevlig detalj och gärna vägglampor som lyser upp.

Fyll i kontaktformuläret ifall du vill få svar på dina frågor och funderingar om hemsidan.

andalucia.se – Tips på restauranger och att öppna egen restaurangandalucia.se – Tips på restauranger och att öppna egen restaurang