Posted on

Snabbmatsrestaurangen Pizza Hut

Pizza Hut är en snabbmatskedja som ursprungligen uppstod i Kansas i USA. Pizza Hut finns nu i flera delar av världen och har ca 19 000 restauranger totalt sett. Den finns naturligtvis även i Sverige, många av er har säkert redan testat att äta där någon gång. Kanske har du varit på en pizzeria i Västerås och upptäckt att det är just Pizza Hut.

Eftersom pizzorna är inspirerade av amerikansk stil så är degen också betydligt tjockare än i till exempel Italien. Du kan visserligen få tunnare deg på din lokala pizzeria i Västerås men den blir oftast inte lika tunn som du är van vid i Sverige. Smaken är som baken, med andra ord.

Franchising

Pizza Hut drivs som franchising, vilket betyder att vem som helst kan öppna en Pizza Hut och sedan betala en avgift till den som äger varumärket. Än så länge finns Pizza Hut bara i de större och vissa medelstora svenska städer, men med tiden kan det också öppnas en restaurang på en mindre ort om man tror att det skulle gynna lokalbefolkningen. Då måste du följa vissa regler gällande inredning och regler men det är samtidigt du som driver den.

Historia om Pizza Hut

Det var på 50-talet som bröderna Carney från Kansas City ville öppna en amerikaniserad pizzarestaurang och det blev genast succé. Idag finns snabbmatskedjan i 100 länder och man utvecklar ständigt sitt koncept och sin meny.

Restauranger i Europa