Posted on

Smarta inredningstips för restaurangen

Det finns en hel del du måste tänka på när du ska inreda och dekorera din restaurang. Precis som när du inreder ett hus eller en lägenhet finns det saker som måste tas med och saker som är lite mer flexibla. Du behöver bord, stolar och liknande. Saker som inte är ett måste är dekorationerna. Det spelar ingen roll ifall du äger en italiensk restaurang eller ett litet café, de saker vi berättar mer om här nedan gäller oavsett storlek på din restaurang.

Matcha inredningen med konceptet

Det är viktigt att du försöker matcha restauranginredningen med konceptet din restaurang har. Detta gäller för alla olika typer av matställen. Det finns vissa koncept som följer så kallade universella standarder, som hamburgerhak där det bör finnas flera diskar för de olika momenten. Alltså en disk där kassan finns och en annan där kunderna kan hämta maten, eller fylla på sin dricka. För finare restauranger ser det däremot helt annorlunda ut. Där måste du istället tänka på hur alla bord ska placeras. De bör stå på ett sätt som gör det möjligt för servitrisen att ta sig runt utan att stöta in i alla gäster.

Tillgängligheten

Ett viktigt tips är att du alltid bör tänka på hur lätt det är att navigera restaurangen, både för gästerna och personalen. Du bör vara medveten om eventuella långa köer, hur kan du hantera detta? Vad ska du göra ifall flera kunder kommer in och letar efter bord? Finns det servitriser som kan hjälpa dem samtidigt som de serverar andra kunder? Om det är en finare restaurang där folk kan boka bord kan det vara bra att ha en disk direkt vid ingången. Där kan då en av personalen befinna sig och hjälpa alla gäster som kommer med att hitta sina bord.

Överdriv inte med dekorationen

Möblerna är de största och viktigaste delarna i en restaurang. Men för att få den att kännas mer inbjudande är det även viktigt att du dekorerar restaurangen. Tänk efter ordentligt på vilken typ av dekoration du vill ha, samt vad som fungerar med resten av inredningen. Om du vill hänga upp tavlor kan du besöka Frameit och ta en titt i utbudet. Det finns en hel del olika tavlor med snygga motiv som kan passa med de flesta typer av inredningar.

En annan viktig sak att tänka på är belysningen. Vilken belysning som är bäst beror på vilken typ av restaurang du har. Vissa vill gärna ha ett väldigt bra ljus som gör det möjligt att se allting väldigt tydligt. Andra vill istället ha en lite mörkare belysning som gör att restaurangen känns mer intim. Kort sagt kan du faktiskt se till att ha båda. Den starkare belysningen kommer göra det lättare att se när det är dags att städa. Förutom vilken belysning du vill ha i restaurangen kan du lägga lite tanke på hur lamporna ska se ut. De kommer nämligen bidra till dekorationen i restaurangen.