Posted on

Ordning och reda på restaurangen

Om man driver en restaurang är det otroligt viktigt att man är ordningsam. Det är inte bara att servera mat det handlar om, utan man måste också ta ansvar för allt däromkring. Man får inte slarva med städning, ekonomin ska skötas, och personalen får inte jobba för mycket. Dessutom ska man skapa menyer, diska, tvätta och locka kunder till restaurangen. Här får du några tips på hur du skaffar ordning och reda på din restaurang.

Städning

När det gäller drift av en restaurang gäller det att ha koll på många av de krav Livsmedelsverket ställer på bland annat hygien och städning. I en restaurang hanteras många olika livsmedel och det sista man vill är att en besökare ska bli sjuk på grund av att man slarvat. Om man känner sig osäker finns det bra checklistor att följa, och man kan även anlita ett proffs på städning så man får lära sig hur man gör.

Tvätt och disk

På en restaurang blir det en hel del tvätt samt disk. Disken tas vanligen omhand av en diskare på plats i restaurangen, ibland efter stängning. Tvätt kan skickas iväg när det gäller större restauranger. Ett annat alternativ är att tvätta på plats. Handdukar, förkläden och kläder för personalen kan snabbt tvättas av efter arbetet och hängas upp på en effektiv handdukstork med el för att torka. På så sätt är allt rent och torrt till nästa arbetsdag.

Ordning bland pengarna

Om man inte drivit företag eller restaurang är det viktigt att ha lite koll på bokföring och hos Skatteverket kan man läsa mer om det. Ta gärna hjälp av en revisor eller annan kunnig personal när det gäller ekonomin så allt blir rätt.

Vem jobbar när?

Som arbetsgivare måste man också ha koll på vilka regler som gäller för arbetstider och annat. Gör upp scheman för personalen, och ha gärna någon i beredskap som kan rycka in om någon skulle bli sjuk eller inte kan jobba av andra orsaker. Tänk också på att mer personal kan behövas vid storhelger och liknande när många vill äta ute.