Posted on

Frankrike

Frankrike är ett land fullt med kultur, god mat, otroliga vingårdar och kulinariska upplevelser som inte går att uppleva någon annanstans. Fransk mat imiteras över hela världen, men för att få en så äkta upplevelse som möjligt bör du besöka en riktig fransk restaurang i Frankrike.

Det finns ett stort utbud med restauranger som fått högt betyg och belönats med flera utmärkelser. Vissa restauranger har dock lyckats skapa sig ett namn som folk från hela världen känner igen.

Mirazur

I Menton, en fransk stan som ligger på Franska Rivieran, är restaurangen Mirazur belägen. Det är en fantastisk restaurang med tre Michelinstjärnor och den toppade listan år 2019 över de bästa restaurangerna i världen. Men endast utsikten som finns där räcker egentligen som det enda skälet du behöver för att besöka restaurangen.

Mauro Colagreco, chefskocken som öppnade restaurangen, var endast 29 år när det hela började. Endast ett år sedan fick han den första Michelinstjärnan vilket säger en hel del om Colagrecos kapacitet. Efter att restaurangen fick den tredje stjärnan år 2019 blev Colagreco den allra första utlandsfödda kocken i landet som lyckades med den här bedriften.

Det dröjde ett bra tag innan Mirazur och Colagreco uppmärksammades för tävlingen för de bästa restaurangerna i världen. Den första gången de fick en plats var år 2009, och det slutade med 35:e plats. I samband med den andra Michelinstjärnan år 2014 klättrade de upp på listan och tog elfteplats. Det var först 2016 som de tog sig in bland topp 10. De knep första platsen samma år som de tilldelades sin tredje Michelinstjärna.

Pierre Gagnaire

Pierre Gagnaire är en välkänd fransk kock med restauranger i hela världen. Han har bland annat varit med och öppnat en i Las Vegas, London och självklart en i Paris. Restaurangen i Paris, som även kallas för Pierre Gagnaire, blev en av de första Franska restaurangerna till att fånga en plats på topplistan över världens bästa restauranger.

Pierre Gagnaire föddes i Paris den 9 april år 1950. Som kock anses Gagnaire fortfarande var en av de bästa i världen, han är bland annat känd för att vara en ikon inom fusion. Fusion går att förklara som innovativ matlagning, han tar till exempel klassiska franska maträtter och gör om dessa med nya texturer och smaker. Han har bland annat vunnit pris där han utsågs till världens bästa kock år 2015. Gagnaire har även tagit hem flera Michelinstjärnor.

Gagnaires har under sin karriär öppnat över 15 restauranger runt om i världen. De mest omtalade är dock restaurangen i Paris, London, Las Vegas, men han har även högkvalitativa restauranger i Shanghai, Berlin, Hong Kong och Seoul för att nämna några. Tänk på att boka bord i god tid ifall du vill besöka någon av restaurangerna, eller kolla ifall det finns avhämtning ifall restriktionerna från pandemin fortfarande gäller.