Posted on

Driva en restaurang

Att driva en egen restaurang kan vara både roligt och jobbigt. Det krävs en hel del jobb för att lyckas, men när du väl får se hur mycket gästerna tycker om maten och atmosfären kommer allt jobb kännas vara värt det.

Här kommer tre av de viktigaste delarna du måste tänka på när du bestämmer dig för att öppna en restaurang.

Ekonomin

Det allra första och viktigaste du bör ta en titt på är ekonomin. I vissa fall kan du behöva ansöka om lån för att komma igång. Sätt dig ner i lugn och ro och försök räkna ut vad starten kommer att kosta. Räkna även med de första månaderna efter att restaurangen öppnat. På så sätt får du ett ungefärligt belopp på vad du behöver för att starta restaurangen.

Lokal

En bra lokal är ytterligare en av de första saker du bör leta efter. Det finns flera krav lokalen måste uppfylla, som brandsäkerhet, bra ventilation med mera. Ta reda på vilka krav som gäller och leta sedan efter lediga lokaler. Det är också viktigt att tänka på var lokalen ska öppnas, i vilket område, och planera vidare därifrån, bland annat hur restaurangen ska se ut för att passa in.

Menyn

Den tredje saken som är viktig att tänka på är menyn. Hur ska den se ut? Vilket tema följer du och vilka maträtter? Ska du öppna en vegansk restaurang kan du till exempel inte servera 15 olika kötträtter. Så tänk efter noga på vad du vill uppnå med restaurangen.