Posted on

Börja äta fullkornspasta på restaurang

Det italienska köket kan sammanfattas med två ord som du sannolikt känner till: pasta och pizza. Att italienska restauranger blivit så otroligt populära är knappast en slump då maten består av färska och lokala ingredienser som grönsaker, pasta och skaldjur. Det här är betydligt hälsosammare än att äta processad mat med bearbetade ingredienser. Se på till exempel pasta som är gjord av naturliga ingredienser som mjöl, ägg och vatten. Dessutom kan du gå ett steg längre och gå över från att äta vit pasta på restaurang till att äta pasta med fullkorn. Faktum är att fullkorn blir alltmer populärt och numera erbjuder många fler restauranger fullkorn i menyn än för några år sedan.

Om du av någon anledning inte kan gå på italiensk restaurang behöver du inte oroa dig. Du kan alltid köpa Barillas fullkornspasta som är gjord av 100 procent fullkornsmjöl och tillaga egna pastarätter. Fördelen med Barillas fullkornspasta är att den erbjuder samma smak och ”al dente” textur som övrig pasta.

 

Du välja mellan tre typer av fullkornspasta från Barilla:

  • Fusilli Fullkorn
  • Penne Rigate Fullkorn
  • Spaghetti Integrale

Överväg fullkornspasta framför vit pasta

Nackdelen med vit pasta är att den endast använder delar av vetekärnan och därmed förlorar viktiga näringsämnen. Därför berikar ofta tillverkarna den vita pastan med konstgjorda tillsatser som B-vitamin och järn. Fullkornspasta använder däremot hela vetekärnan där alla näringsämnen finns kvar i pastan. Eftersom hela vetekärnan används innehåller pastan även lägre kalorier och kolhydrater. Föga förvånande är fullkornspasta förknippat med bättre hälsa och en lägre risk för fetma.

Främjar hälsan och minskar risken för sjukdomar

Eftersom fullkornspasta innehåller mycket mer fibrer och mer näringsämnen än vit pasta har det många hälsofördelar. Fullkorn är fulla av näringsämnen som bidrar till att minska risken för att drabbas av vissa typer av cancer.

En diet baserad på fullkorn minskar dessutom risken för hjärt- och kärlsjukdomar genom att sänka kroppens kolesterolnivåer. Fullkorn innehåller även nyttiga näringsämnen som reglerar blodtrycket och sänker blodsockret, något som också är väldigt bra för hjärthälsan. Förutom hjärthälsan visar studier att fullkorn är förknippat med en lägre risk för kroniska tillstånd som typ 2-diabetes. Om du är överviktig är det därför en bra idé att gå över från att äta vit pasta till fullkornspasta. Med tanke på alla hälsofördelar bör du överväga alternativet att börja äta mer fullkornspasta, såväl i ditt hem som när du äter på italiensk restaurang!