Posted on

Spanien

Spanien är ett land som verkligen är duktigt på att producera utsökta maträtter och fantastiska restauranger. Det märks bland annat när du tittar på olika prisutdelningar, spanska restauranger har många gånger tagit sig till toppen av listorna. En av de allra första priserna som delades ut till världens bästa restauranger, var till en spansk restaurang.

El Bulli

En av Spaniens mest framgångsrika restauranger, med tre Michelinstjärnor, var El Bulli. Den låg belägen i staden Roses, vilket ligger i Katalonien. Innan restaurangen lades ner 2011 hade den vunnit hela fem gånger. Den lyckades även kamma hem flera andra placeringar. Ferran Adria, mannen som drev restaurangen, gjorde sig välkänd som kock både i Spanien och utanför.

El Bulli var bland annat känd för vad som kallas molekylär gastronomi. Många gånger såg hans kök inte ut som ett vanligt restaurangkök utan det liknade mer ett laboratorium. Restaurangen hade även utsikt över vattnet som var helt fantastisk. Men restaurangen klarade sig tyvärr inte väldigt bra ekonomiskt vilket ledde till att de lade ner. 2014 öppnades det istället ett kreativt center på platsen.

El Celler de Can Roca

Efter att El Bulli lades ner fanns det, som tur är, en annan restaurang i Spanien som tog över stafettpinnen, El Celler de Can Roca. Denna restaurang ligger också i Katalonien, inte i Roses som El Bulli, men i Girona. Restaurangen drivs av bröder som under år 2013 och 2015 tog hem topputmärkelsen som den bästa restaurangen.

El Celler de Can Roca öppnade på slutet av 1980-talet och har sedan dess tagit hem tre Michelinstjärnor vilket visar att de är en av de bästa restaurangerna i världen.

Maträtterna som serveras består av klassisk katalansk mat som tillagas med moderna tvister. Gäster har beskrivit restaurangen som kreativ med maträtter som många gånger byggs upp efter en viss parfym/doft.